14.08.2024
Polagra 2024
Serdecznie zapraszamy na prelekcję w wykonaniu członka naszego zespołu, prawnika Mateusza Górniaczyka, który już 26 września przybliży Państwu podczas targów Polagra, problematykę greenwashingu w produkcji oraz transporcie żywności. Wystąpienie odbędzie się na scenie pawilonu nr 7.
Greenwashing to coraz powszechniejszy problem w branży, który polega na przedstawianiu produktów lub działań jako bardziej ekologiczne niż są w rzeczywistości. Termin greenwashing stanowi połączenie słów: green – ekologiczny, zielony i whitewash – wybielanie (w metaforycznym sensie), nasze szkolenie pomoże rozpoznać i odróżnić prawdziwe działania proekologiczne od tych, które są jedynie marketingowym chwytem o charakterze wyłącznie komercyjnym. Wskażemy jak skutecznie wdrażać autentyczne i zrównoważone praktyki oraz z jakimi konsekwencjami w sferze prawnej przyjdzie się mierzyć przedsiębiorcom stosującym praktyki greenwashingu, które niejednokrotnie znajdują zastosowanie w produkcji i transporcie żywności. Promowanie i współtworzenie z klientem ekologicznych procesów produkcji i transportu żywności bez uwzględnienia rzeczywistych kosztów środowiskowych lub koncentrowanie się na wybranych aspektach, to działania wpływające na konsumentów, którzy opierają swoje decyzje zakupowe bazując głównie na ekodeklaracjach składanych przez marki. Firmy często pomijają istotne kwestie, by lepiej wypaść w oczach klientów. Aby skutecznie reagować na takie praktyki, zachęcamy do wspólnej dyskusji podczas nadchodzącej prelekcji, gdzie będą mogli Państwo skorzystać ze sprawdzonych przez nas rozwiązań w związku z przeciwdziałaniem greenwashingowi w produkcji oraz transporcie żywności.
Czekamy na Państwa na Polagrze, gdzie będziemy mogli wspólnie rozwijać wiedzę, wymieniać się doświadczeniami i aktywnie współtworzyć bardziej zrównoważoną przyszłość.